Nyuszi a lakásban – mire figyeljünk, ha szabadon tartjuk kedvencünket?

2021. március 10.

Nyuszi a lakásban – mire figyeljünk, ha szabadon tartjuk kedvencünket?

Ha nyuszinkat a kutyákhoz és cicákhoz hasonlóan, szabadon szeretnénk tartani otthonunkban, akkor valószínűleg bőven lesz teendőnk, hogy ezt biztonságosan meg tudjuk tenni. Egy tapsifülesre több veszély leselkedik a négy fal között is, mint gondolnánk. Ezért csak akkor engedjük szabadon bóklászni kedvencünket a lakásban, ha meggyőződtünk arról, hogy azt előtte teljesen nyuszi-biztossá tettük.

Ha azt szeretnénk, hogy háziállatunk szabadon barangolhasson a lakásban vagy egy adott szobában, akkor először is minden olyan tárgyat el kell tüntetnünk, vagy le kell takarnunk, amely a nyuszira káros lehet, vagy fordítva. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha naponta csak néhány óráról lenne szó.

Eleinte mindenképp legyen végig kis pajtásunkon a szemünk, mert így még felfedezhetünk olyan helyeket vagy dolgokat, amelyek veszélyt jelenthetnek, például ahova beszorulhat a tapsifüles, vagy, amit szívesen rágcsálna.

  • Vezetékek

Az elektromos vezetékek általában a legveszélyesebb tárgyak, és persze minden háztartásban jelen vannak. A kábelt megrágcsáló nyuszi nem csak megszüntetheti egy adott készülék áramellátást, hanem a folyamat közben áramütést és égési sérülést is szenvedhet.

Próbáljunk meg elrejteni minden vezetéket, például kifejezetten erre a célra kapható sín vagy műanyag cső segítségével, és barikádozzuk el a számítógépasztal, valamint a televízió környékét. Jellemzően ezeken a területeken érhető el a legtöbb kábel.

  • Szőnyegek

Sok nyúl, különösen a nőstények, szeretnek ásni. Így aztán egy-egy sarokban jelentős károkat okozhat a szőnyegen tapsifülesünk. Akár meg is rágcsálhatja kedvencünk a szőnyeget, ami pedig a nyuszi emésztésére is negatív hatással lehet. Ezért ügyeljünk arra, hogy szőnyegünknek ne legyenek például hosszabb, könnyedén lenyelhető szálai, és próbáljunk meg kisemlősünknek ásásra/kaparásra alkalmas területet biztosítani. Megfelelő lehet erre a célra egy vízszintes vagy épp a sarokba felragasztható macskakaparó is. Szőnyeg helyett pedig a legjobb, ha linóleumot rakunk le a nyuszi-szobába.

  • Szegélyek

A szegélyek szintén olyan dolgok, amelyek a nyulak szintjén vannak, és ideális rágcsálnivalónak tűnhetnek kisállatunk számára. Ám, ezzel nem csak az a gond, hogy elcsúfíthatja nyuszink a szegélyt, hanem arra is gondolnunk kell, hogy akár mérgező festék is kerülhet ezáltal a szájába, ami komoly problémát okozhat. Ezért meg kell próbálnunk ezeket is minél inkább elbarikádozni vagy letakarni.

  • Bútorok

Amikor nem figyelünk, tapsifülesünk megrághatja néhány bútorunkat, nagy eséllyel azokat, amelyek falábakon állnak, vagy megkísérelheti beleásni magát a kanapéba. Megoldás lehet, ha a bútorok lábait körbetekerjük szizállal, a kanapét pedig letakarjuk egy régi takaróval.

De a legegyszerűbb talán bizonyos területeket, szobákat teljes mértékben elzárni kisemlősünk elől, így biztosan nem esik baja nyuszinknak és tárgyi értékeinknek sem.