Így készíthetjük fel kis kedvencünket az őszi kirándulásokra

2020. október 08.

Így készíthetjük fel kis kedvencünket az őszi kirándulásokra

A meleg, nyári hónapok után sokak számára felüdülés lehet az őszi időjárás. A hűvösebb napok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hosszabb sétákra, kirándulásokra induljunk négylábúnkkal. És bár hőgutától ilyenkor már biztosan nem kell tartanunk, azért vannak veszélyek, amelyekre mindenképp érdemes felkészülnünk.

Ellenőrizzük a nyakörvet/hámot, pórázt

A nyári fürdőzések, a mosás és a napfény előfordulhat, hogy a régi nyakörv/hám és póráz anyagának gyengülését okozta. Ezt mindenképp ellenőrizzük le, mielőtt túrázni indulunk, nehogy elszakadjon valamelyik, amikor kutyusunk épp meglógni készülne, például egy mókusra felfigyelve. Tehát nézzük meg nincs-e sérülés vagy szakadás a kiegészítőkön, és teszteljük is a pórázt, hogy biztosan bírja-e még az anyag.

Készüljünk fel a hidegre

Korán reggel vagy késő este akár 10 °C-kal is hűvösebb lehet, mint napközben, ezért vékony bundával rendelkező kutyusunk időnként már fázhat is odakint. Célszerű lehet vízálló kabátot beszereznünk kutyánk számára. Arra ügyeljünk, hogy megfelelő legyen a méret, mert fontos, hogy kényelmesen tudjon benne mozogni pajtásunk. Ne legyen se túl bő, se túl szoros. Ha még sosem volt háziállatunkon kutyaruha, akkor először csak néhány percre adjuk rá a lakáson belül, és fokozatosan növeljük az időt, hogy hozzá tudjon szokni kedvencünk a viseléséhez.

Számítsunk rá, hogy hamar besötétedik

Ősszel egyre rövidebbé válnak a nappalok és egyre hosszabbá az éjszakák, így könnyen meglehet, hogy ránk sötétedik a kirándulás ideje alatt. Ha esélyt látunk rá, hogy este is a szabadban fogunk tartózkodni, akkor vigyünk magunkkal fényvisszaverő pórázt vagy hámot, és akár nyakörvre akasztható villogót is beszerezhetünk. Sötétben könnyebben szem elől téveszthetjük bundás barátunkat, ezért győződjünk meg arról, hogy a benne lévő chip a legfrissebb adatainkat fogja mutatni, ha beolvassák. A beazonosítást meggyorsíthatjuk azzal, ha címtartón is feltüntetjük az elérhetőségeinket.

Bolha- és kullancsveszély

A hűvös még sajnos nem jelenti azt, hogy már nem okozhatnak problémát a bolhák vagy a kullancsok. Velük szemben a megelőzés az elsődleges feladatunk. A legjobb, ha egyeztetünk az állatorvossal, hogy milyen bolha- és kullancs elleni termék – spot-on, nyakörv, sampon, spray, stb. – használata lenne a legjobb kedvencünk számára. A séták után pedig mindig alaposan nézzük át az eb bundáját, hogy találunk-e benne valamilyen élősködőt, esetleg sérülést, ami kezelésre szorul.

Kerüljük a mérgező dolgokat

Tanítsuk meg kutyusunknak a „nem szabad”, „hagyd” vagy „fúj” szavak valamelyikét, hogy azonnal meg tudjuk állítani, ha valamilyen mérgező dolgot szeretne megkóstolni. Veszélyes lehet pajtásunkra nézve több gombafajta, egyes növények, például fagyöngy és krókusz, a kirakott egér- és patkánymérgek, a kifolyt fagyállók, stb.