Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Platti avagy széleshátú fogasponty – minden, amit érdemes tudni róla!

2022. április 27.

A plattikat nagyon szeretik a hobbiakvaristák, hiszen ezek az édesvízi halak nem csak vidám megjelenésűek, hanem a gondozásuk is egyszerű. Akár kezdők számára is ideálisak. Változatos színekben kaphatóak, így nagyszerűen kiegészítik az akváriumok élővilágát. Remekül kijönnek más békés és kiegyensúlyozott pikkelyesekkel. Sok érdekes tény állapítható meg róluk.

  1. Nagyon sokféle színben léteznek

A tenyésztőknek köszönhetően különösen sok szín közül választhatunk, ha széleshátú fogaspontyot szeretnénk. Só-bors, korallvörös, fekete, kék, sárga, sőt még Mickey egér szín is létezik. Több tucat platti típussal találkozhatunk a kereskedésekben. Az egészen egyszerű megjelenésűektől az igazán érdekesekig mindenféle díszhalat találhatunk.

  1. Békések

A plattik békés, jó temperamentumú halak, akik élvezik a hasonló vérmérsékletű kopoltyúsok társaságát. Az egyetlen olyan eset, amikor észrevehetünk valami változást a viselkedésükben, az az lehet, amikor a hímek szaporodás céljából üldözőbe veszik a nőstényeket. Ez viszont gyakran megtörténhet, ha együtt tartjuk a két nemet.

  1. Nem válogatósak

A széleshátú fogaspontyok mindenevők, tehát változatosan, többféle típusú eleséggel is etethetjük őket. Növényi finomságok és fehérjében gazdag húsos falatok egyaránt az étrendjük részét képezhetik. Minél jobban odafigyelünk a kiegyensúlyozott étrendre, annál tovább fognak élni kedvenceink.

  1. Gyorsan szaporodnak

A plattik könnyen és gyakran párzanak, és minden alkalommal 20-80 ivadéknak adnak életet. Ennek megfelelően tenyésztésük egyszerű, csak ellentétes nemű pikkelyeseket kell tenni az akváriumba, és rövid időn belül többen lesznek.

  1. Fontos a hím-nőstény arány

Ha a hímek állandóan üldözik a nőstényeket, az egy idő után a stresszessé teheti a nőstényeinket, megsérülhetnek, ráadásul a rendszeres szaporodás akár rövidebb élettartamhoz is vezethet. Ideális esetben egyetlen hím jut 2-3 nőstény plattira.

  1. Megeszik a kicsiket

Sajnos a plattikból hiányoznak a szülői ösztönök, nem törődnek utódaikkal. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy megegyék a kishalakat, akkor intézkednünk kell, vagyis külön akváriumot kell biztosítanunk a számukra.

  1. Kedvelik a zöld környezetet

Ha élő növényeket telepítünk az akváriumunkba, akkor halaink jobban fogják érezni magukat. Fontos számukra a megfelelő búvóhely, különösen a nőstények és az újszülöttek számára elengedhetetlen időnként a menedék. Emellett a nagy terület is fontos, minél nagyobb az akvárium, annál jobb, hiszen igen aktív pikkelyesek, akik szeretnek úszkálni.

  1. Nem élnek túl sokáig

A rossz hír, hogy más édesvízi halfajtákhoz képest a plattik élettartalma rövid, mindössze 2-3 évig élnek. Az optimális körülmények, a víz megfelelő értéke és az egészséges táplálás viszont jelentősen meghosszabbíthatja várható élettartamukat.

További tartalmak

Platti avagy széleshátú fogasponty – minden, amit érdemes tudni róla!

Platti avagy széleshátú fogasponty – minden, amit érdemes tudni róla!

Minden, amit tudni akartál a neonhalakról

Minden, amit tudni akartál a neonhalakról

Legnépszerűbb díszhalak kezdőknek

Legnépszerűbb díszhalak kezdőknek

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok