Praktikák érzékeny gyomrú kutyák etetéséhez

2021. október 01.

Praktikák érzékeny gyomrú kutyák etetéséhez

Az etetés sajnos nem minden kutya számára az egyik legjobb része a napnak. A négylábúak jelentős részénél azonnal vagy rövid időn belül hasfájás, puffadás, hányás vagy hasmenés jelentkezik. Az érzékeny gyomrú kutyusoknál az étrend megváltoztatása, például új eledel fogyasztása, új időpontban történő táplálás vagy már önmagában a gyors evés is problémát okozhat.

Mitől lesz az eb gyomra érzékeny?

A kutyák emésztését számos tényező befolyásolhatja: például az egyéni étkezési szokások, a preferenciák és az egészségügyi problémák. Ha ebben a bonyolult rendszerben valami nem működik megfelelően, akkor eltarthat egy ideig, amíg kiderül, pontosan melyik területtel van gond. 

A gyomorérzékenység forrásai is meglehetősen széles skálán mozognak: bakteriális egyensúlyhiány, paraziták, fekélyek és tumorok, allergia vagy bizonyos összetevők intoleranciája. Épp ezért mindenképp állatorvoshoz kell fordulnunk, ha kedvencünk nem érzi jól magát evés után, de a pontos diagnózis felállítása előtt is bevethetünk néhány praktikát.

  1. Legyen otthonunk kutyabarát

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a kutyák sokszor jutnak olyan ennivalóhoz, amihez nem kellene. Ha például rajtakaptuk már bundás barátunkat azon, hogy szereti bújni a kukát, akkor nagyon fontos, hogy olyan helyre tegyük szemeteseinket (a konyhait és a fürdőszobait is), ahol biztosan nem fér hozzá. Sőt, a toalett fedelét is ajánlott mindig lehajtani. Tartsuk zárva a szekrényeket is, hogy ne férhessen hozzá kutyusunk veszélyes tisztítószerekhez sem.

A garázsban szintén oda kell figyelnünk például a fagyálló, a benzin, valamint a szögek, a csavarok és az akkumulátorok tárolására, illetve zárjunk szekrénybe mindent, ami kárt tehet négylábúnkban, ha esetleg megrágcsálja vagy lenyeli.

Arra is ügyelnünk kell, hogy a házban és a kertben se legyenek mérgező növények, és ne használjunk vegyszereket, ha azok rákerülhetnek az állat mancsaira, ahonnan le tudja őket nyalogatni.

  1. Lassítsunk az evés tempóján

A kutyák ösztönösen hajlamosak gyorsan elfogyasztani az eléjük kerülő ételt, egyrészt élvezeti okokból, másrészt evolúciós taktikából, hogy senki se vehesse el tőlük az ennivalójukat. Ám, ha a gyors evés miatt az eb rosszul emészti meg a táplálékot, akkor hamarabb lesz éhes, vagyis megnő az esélye annak, hogy a lehető legrövidebb idő alatt akarja majd kiüríteni a tányérját. Ez esetben érdemes habzsolásgátló tálat beszereznünk.

  1. Óvatosan a csemegékkel

Bár ebédünkből vagy vacsoránkból valószínűleg örömmel fogyasztana pajtásunk is, ne feledkezzünk meg arról, hogy még a kis mennyiségű szokatlan étel is felboríthatja kutyánk emésztését. A hús és a zöldség alapvetően megfelelő eleség lenne, de előfordulhat, hogy olyan fűszereket használtunk a készítésük során, amelyeket háziállatunk nehezen tudna megemészteni. Fontos, hogy a jutalomfalatok kutyusunk napi ennivaló mennyiségének maximum 10%-át tegyék ki, és azok olyan magas minőségű finomságok legyenek, melyeket biztosan nyugodtan elfogyaszthat kedvencünk.

  1. Vigyázzunk az étrendkiegészítőkkel

Mielőtt bármilyen vitamint vagy egyéb étrendkiegészítőt adnánk kutyusunknak, mindenképp konzultáljunk az állatorvossal, hiszen a sok vitamin ugyanolyan káros lehet, mint azok a hiánya. Az omega-3 zsírsavak és a probiotikumok általában kedvezően hatnak az érzékeny gyomrú kutyák emésztésére, de ezeket se kezdjük el alkalmazni anélkül, hogy egyeztettünk volna szakemberrel!