
Spóroljunk az alommal! De hogyan? Íme a legjobb tippek:
Sokan választják az olcsóbb almokat, mert ezzel látszólag sokat spórolhatunk, de lehet, hogy egy jó minőségű, drágább alom gazdaságosabb, mint hinnénk. A felsőbb kategóriás, jól csomósodó és szagmegkötő almok például hosszabb ideig használhatóak, ezáltal kevesebbet kell venni belőle, így hosszú távon jobban megéri. Az ilyen macskaalmok például súlyukhoz képest háromszor annyi nedvességet képesek felszívni, mint az olcsóbb változatok. Azt se felejtsük, hogy kényelmesebb és gyorsabb egy ilyen almot takarítani, mint a poros típusokat.
Ha körültekintően gondozzuk az almot, meghosszabbíthatjuk a használhatóságát, és kivédhetjük a kellemetlen szagokat is. Fontos, hogy az összeállt alomdarabokat legalább naponta egyszer kiszedjük alomlapáttal, az ugyanis nyílásain keresztül átszűri a még friss, használható szemcséket, csak a használtat szedi össze. Hetente kétszer érdemes cserélni a teljes almot, a csere alkalmával pedig érdemes csinálnunk egy gyors mosást. Szerencsére a tisztántartás nem kerül sok pénzbe, a ház körül már egyébként is fellelhető dolgokkal könnyen megoldhatjuk a takarítást. Az egyik legjobb alomtálca tisztító például az ecetes víz, mert az ecet lassítja a baktériumok szaporodását. Emellett kiváló fertőtlenítő szer is, viszont szúrós a szaga és irritálhatja a légutakat és a szemet, így ha ezt zavarónak találja, kiválthatja citromsavval.