Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szájhigiénia és a macskák

2019. május 12.

Szájhigiénia és a macskák

Bár kevesen veszik figyelembe, de a szájhigiénia legalább olyan fontos a macskáknál, mint az embereknél. A háromévesnél idősebb cicák körülbelül 70%-ánál figyelhetők meg valamilyen fogászati betegségek jelei. Ennek oka, hogy a legtöbb bársonytalpú nem kap otthon semmilyen fogászati ellátást, így fogaik állapota évről évre csak romlik.

A rossz szájhigiénia fájdalmas következményekkel járhat egy minitigris esetében is, a fogínygyulladás, a kilazult fogak, a fogmeder gyulladás fájdalommal járnak, így a cica visszautasíthatja a táplálékot, ami súlyos, elhúzódó esetben akár drasztikus fogyáshoz vezethet. A felhalmozódott plakkban elszaporodnak a baktériumok, amelyek jelenléte egy idő után nem korlátozódik a szájüregre, az állandó gyulladás a szervezet egészére kihat, és károsítja azt. Károsodhat macska szíve, mája és veséje is, tehát a szájüregi problémákat mindig nagyon komolyan kell venni, és nem szabad csak helyi elváltozásként tekinteni rájuk. Sajnos gyakrabban előfordul, hogy egy súlyosabb belgyógyászati betegség kiváltója a rossz szájhigiéniás állapot, mint gondolnánk.

A leggyakoribb fogászati problémák, melyek hátterében nem áll más, csak a nem megfelelő szájhigiénia:

 • plakk és fogkőképződés
 • fogínygyulladás
 • fogak kilazulása és elvesztése
 • fekélyképződés

Súlyos bajt jeleznek az alábbi tünetek:

 • a mancs szájba vétele
 • bűzös szájszag
 • nyáladzás
 • étvágytalanság, evési nehézség
 • piros, duzzadt, vérző íny
 • kilazult, törött, hiányos fogazat
 • vér megjelenése a nyálban vagy az orrüregben
 • elváltozások, seb a szájüregben
 • duzzanat a szem alatt

Két módja is van annak, hogy megelőzzük a fogászati problémák kialakulását. Először is nagyon fontos, hogy minden évre ütemezzünk be egy látogatást az állatorvosnál, amikor eltávolítják a fogkövet és ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a cica szájában. Másodszor pedig törődjünk a bársonytalpú szájhigiéniájával otthon is.

Háziállatunk eleinte valószínűleg nem fog rajongani a fogkeféért, ezért próbáljuk meg fokozatosan megbarátkoztatni vele. Első lépésként például csak érintsük meg a fogkefével a cica száját, miközben simogatjuk őt. Óvatosan húzzuk fel az ajkát, hogy megnézhessük a fogait, majd érjünk hozzá a fogakhoz is. Meglepő lehet, de előfordulhat, hogy minitigrisünket mindezek egyáltalán nem fogják zavarni. Így néhány nap után jöhet a fogkrém, és beiktathatjuk az ápolási rutinunkba a fogmosást is.

Ha cicánkat megijesztené a fogkefe, akkor használjunk gézpárnát vagy valamilyen fogászati törlőkendőt. Mindig csak olyan fogkrémet alkalmazzunk, amely kifejezetten macskák számára készült. Ha valamiért nem sikerül ilyen termékhez hozzájutni, akkor egyszerűen csak nedvesítsük be a fogkefét vagy a gézt, hiszen még ez is sokkal jobb annál, mintha egyáltalán nem tisztítanánk meg a fogakat. Fontos, hogy emberi fogkrémmel soha ne próbálkozzunk.

Ma már kaphatóak olyan játékszerek is, amelyek segítenek tisztán tartani a háziállat fogait, így érdemes belőlük is beszerezni néhányat. Ezek olyan enzimekkel vannak impregnálva, amelyek csökkentik a plakk-képződést.

Az állatorvossal való egyeztetés után alkalmazhatunk szájöblítőt is, amely elpusztítja a macska szájában lévő baktériumokat, és akkor is sikerrel járhatunk vele, ha kedvencünk nem viseli jól a fogmosást. Ne felejtsük el, hogy a megelőzés olcsóbb, mint a már kialakult probléma és betegség kezelése. Ráadásul cicánk is boldogabb lesz, ha nem szenved fogászati fájdalmaktól.