Szárazföldi teknősök és gondozásuk

2021. május 31.

Szárazföldi teknősök és gondozásuk

Bár a teknősök nem a babusgatható háziállatok közé tartoznak, hihetetlenül aranyosak és a gondozásuk is viszonylag egyszerű, ha egy kis kutatómunkával felkészülünk rá. A hosszú és boldog teknősélethez a kulcs a környezet megfelelő kialakítása. Szárazföldi páncélos esetén pedig talán még könnyebb is a dolgunk, mintha vízi teknőst választanánk.

Tudnunk kell, hogy ha teknőst vállalunk, akkor hosszú távú elköteleződéssel kell számolnunk, ugyanis egy hidegvérű akár 100 évig is élhet. A szárazföldi teknősökről az az elterjedt információ, hogy növényevők, de valójában mindenevők. Rovarokat, férgeket és más fehérjéket is elfogyasztanak. 

Körülbelül 250 ismert teknősfaj létezik, közülük azonban csak néhány vált népszerű házikedvenccé. A hazai kereskedésekben általában görög és mór szárazföldi teknősökkel találkozhatunk.

  • Táplálás

Szárazföldi páncélosunkat naponta egyszer, de akár 2- alkalommal kell megetetnünk. Fontos, hogy törekedjünk egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakítására, túlzott rosttartalom nélkül, figyelembe véve az életkort és a méretet. Magas rosttartalmú növényekkel tápláljuk, mint például a gyermekláncfű, tyúkhúr, nagy útifű, lucerna, fehérhere, stb.A növények mellett heti egyszer zöldségekkel és gyümölcsökkel  is megkínálhatjuk kedvencünket. Mindezek mellé pedig biztosítanunk kell friss vizet is háziállatunk számára, hogy oltani tudja a szomját, és felfrissülhessen. 

Vannak ételek, amiket kifejezetten ajánlott elkerülnünk, mert negatívan hathatnak teknősünkre, például: burgonya, retek félék, gabonák, tejtermékek, kukorica, bambusz, citrusfélék, spárga, datolya, spenót, banán, szőlő, stb.

  • Gyakori betegségek

Mint minden élőlénynél, így sajnos teknősünknél is jelentkezhetnek betegségek. Nem megfelelő higiénia és vitaminhiány esetén például begyulladhat hidegvérűnk szeme. A helytelen étrend, a kevés víz és napfény a páncél eldeformálódásához vezethet. Ha bakteriális vagy vírusos fertőzés áll fenn, akkor tüsszögés, köhögés, fáradtság, étvágytalanság figyelhető meg. Ezeknek oka szintén lehet a vitaminhiány és a rossz higiénia. 

Ha valamilyen rendellenességet fedezünk fel teknősünknél, fontos, hogy azonnal elvigyük őt egy egzotikus kisállatokra szakosodott állatorvoshoz. Minél hamarabb diagnosztizálásra kerül a betegség, annál nagyobb eséllyel lesz sikeres a kezelés. Kivéve, ha herpeszvírus áldozatává válik kedvencünk, ez a nemi érintkezés útján terjedő betegség ugyanis sajnos nem gyógyítható.

  • Gondozás

Ha szárazföldi teknőst szeretnénk tartani, akkor javasolt egy viszonylag nagy terráriumot beszereznünk, amelyben elegendő helyet tudunk biztosítani háziállatunk számára a pihenéshez, az étkezéshez és a felfrissüléshez egyaránt. 

A vitamindús ételek mellett szükség lehet étrendkiegészítők adagolására is (kálcium, foszfor és egyéb vitaminok, ásványi anyagok), ezzel kapcsolatban mindenképp ajánlott egyeztetni az állatorvossal. 

Hasmenés esetén valószínűleg az eleséggel van a baj, ilyenkor kínáljunk például kevesebb gyümölcsöt, székrekedéskor pedig plusz lédús finomságokra lehet szükség, és ha nem javul a helyzet rövid időn belül, akkor mindenképp vizsgáltassuk meg kedvencünket. 

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a lakásban, zárt térben tartott teknősünket is legalább napi 15 percet kell, hogy napfény érje.

Mint minden hüllő, a páncélosok is hordozhatják a szalmonellát tünet megjelenése nélkül is, ezért elengedhetetlen, hogy minden érintkezés után alaposan kezet mossunk.