Ha ősz, akkor szőrhullás – erre figyeljünk a vedlés időszaka alatt

2020. október 02.

Ha ősz, akkor szőrhullás – erre figyeljünk a vedlés időszaka alatt

Bár teljesen egészséges jelenség, hogy háziállataink ősszel elhullajtják szőrzetük egy jelentős részét, gazdiként mégis frusztráló lehet számunkra, hiszen ez az időszak több odafigyeléssel és takarítással kell, hogy járjon. Hogy milyen gyakran és mértékben hullik kedvencünk szőre, az több tényezőtől is függ, de rendszeres ápolással kordában lehet tartani a dolgokat.

A fajta kiválasztása

Ha még nincs kutyusunk, akkor nem árt, ha figyelembe vesszük a fajta kiválasztásakor azt is, hogy mennyit kell majd a bundájával foglalkoznunk, hiszen nem csak több időt, de plusz anyagi ráfordítást is igényelhetnek egyes kutyafajták. Vannak olyan négylábúak, amelyek jellemzően szezonálisan, tavasszal és ősszel vedlenek, de akadnak olyanok is, amelyek egész évben. Jó, ha azt is tudjuk, hogy tévhit, hogy a hipoallergén azt jelentené, hogy az ebnek nem hullik a szőre és nem okoz allergiás reakciókat, egyszerűen csak kevesebb szőrhullással jár.

Allergiás gazdi

Felmérések szerint 10-ből 3 ember allergiás a kutya- és macskaszőrre, ami általában olyan tüneteket eredményez például, mint a viszkető szem és az orrfolyás. Ám, sajnos komolyabb bőrreakciók és légszomj is jelentkezhet, ezért nem szabad félvállról vennünk. Gyógyszeres kezelés segíthet a problémán, de van, hogy a legjobb megoldás az, ha nem tart az allergiás személy háziállatot.

Megfelelő kutyakefe

A kutyus bundájától függően előfordulhat, hogy napi szintű fésülgetésre van szükség, de akár a havi egy alkalom is elegendő lehet. És persze az sem mindegy, hogy milyen kefével próbáljuk rendbe szedni pajtásunk szőrzetét. A vásárláskor figyelembe kell vennünk az állat szőrzetének hosszát, sűrűségét és típusát is. Van, amikor a cél csak az, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat, de időnként a gubancok kisimítására is szükség lehet, ezekhez pedig két különböző kefére célszerű alkalmaznunk. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakképzett eladó segítségét kérnünk.

Fürdetés

Fürdetéssel is támogathatjuk a vedlési időszakot. A megfelelő kutyasampon hidratálja ugató pajtásunk bőrét és szőrét, valamint hozzájárul az egészséges szőrtüszők fenntartásához. Emellett a szappanos víz segít fellazítani a bundát, és könnyebben eltávolíthatóvá válnak az elhalt szőrszálak. Miután alaposan megszárítottuk kedvencünket, jöhet a fésülködés.

Egészséges étrend

A teljesértékű- és kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmazza a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat, hozzájárul ahhoz, hogy négylábúnk bundája erős, ellenálló és szép legyen. Ha szükségesnek látjuk, akkor érdemes lehet Omega-3 zsírsavat tartalmazó étrendkiegészítőt beszereznünk az egészségesebb szőrzet érdekében, de ezzel kapcsolatban mindenképp egyeztessünk állatorvossal.

Növeljük a vízbevitelt

Nem egyszerű meghatároznunk, hogy kutyánk mennyit iszik, de ha túlzott szőrhullást tapasztalunk, akkor próbáljunk meg figyelni kedvencünk vízfogyasztására. Az általános szabály az, hogy a kutyáknak naponta egy uncia vizet kell inniuk. Ez azt jelenti, hogy például egy 10 kg-os ebnek naponta valamivel több, mint egy csésze tiszta ivóvízre van szüksége. A száraz bőr és a szőrhullás egyik fő oka lehet a dehidratáltság.