Találtam egy kiscicát! Mit tegyek?

2021. május 03.

Találtam egy kiscicát! Mit tegyek?

Ha találunk egy kiscicát vagy akár egy egész alomnyi apróságot a szabadban, akkor az első gondolatunk az lehet, hogy felkapjuk, és hazavisszük őket, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Sem nekünk, sem a kicsiknek. Ahhoz, hogy helyesen cselekedjünk, ennél megfontoltabbnak kell lennünk. Ha valóban szeretnénk segíteni, az egy kicsit időigényes is lehet.

  • Várjunk, visszatér-e az anyamacska

Bár úgy tűnhet, hogy a kiscicák árván maradtak, valójában nem ez a jellemző, a kölyköket csak ritkán hagyja el az anyjuk. A kismacskák számára a legideálisabb hely a mamájuk mellett van, ezért nagyon fontos, hogy elegendő ideig várjunk az anyamacska érkezésére. Ha a cicák nincsenek biztonságban, például az úttesthez közel, vagy a járdán tartózkodnak, akkor annyit megtehetünk, hogy egy kicsivel arrébb helyezzük őket, például egy közeli bokor alá. Ehhez használhatunk akár egy kartondobozt is, ami némi védelmet is biztosít a minitigriseknek, de mindenképp olyan helyet válasszunk, ahol az anya könnyedén megtalálja picinyeit. 

Ha a kiscicák biztonságos helyen vannak, akkor csak várakozzunk, és figyeljük, előjön-e a mamájuk. Akár több órába is telhet, mire megpillantjuk. Előfordulhat, hogy csak messze talált ennivalót, vagy éppen arra várt, hogy elhagyjuk a helyszínt. Amennyire lehet, távolról tartsuk szemmel a kicsiket, hogy ne érezhessen minket veszélyforrásnak az anyamacska. 

A cicák túl korai elválasztása az anyukájuktól komoly problémákat és betegségeket okozhatna nekik és a mamájuknak egyaránt, különösen akkor, ha még mindig szoptatva lennének. Ráadásul nekünk is nehezebb dolgunk lenne, hiszen éjjel-nappal különleges bánásmódot és etetést igényelnének a pár hetes apróságok. 

  • Ha az anyamacska visszatér

Amennyiben felbukkan az anya és együtt látjuk kölykeivel, akkor több választásunk is van. Ha barátságos felnőtt cicával van dolgunk, akkor befogadhatjuk az egész családot. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy biztosítani tudjunk számukra egy nyugodt, csendes helyet, fekhelyet, alomdobozt, friss vizet és élelmet. Érdemes lehet állatmenhelyen érdeklődni, vagy akár az internet segítségével utánajárni, nem keresi-e valaki a cicacsaládot. 

Ha a bársonytalpú vad, akkor minél hamarabb el kell kezdeni őket szocializálni, hogy később örökbe fogadhatóak legyenek. A legjobb megoldás az lehet, ha bejelentjük a cicák pontos helyét a közelben lévő menhelynek, esetleg macskavédő egyesületnek.

  • Amikor nem kerül elő az anya

Ha több óra elteltével sem jön vissza a mamacica, akkor dönthetünk úgy, hogy befogadjuk a talált kismacskát/kismacskákat, de tudnunk kell, hogy egy háziállat mindig nagy felelősséggel jár. Mivel a párzási időszakot követően a menhelyeken általában teltház van, ezért az is segítség lehet, ha az ideiglenes befogadó szerepét vállaljuk, és a kapott instrukciók alapján vesszük gondozásba az apróságokat. Minél idősebbek a minitigrisek, annál könnyebb lehet a dolgunk. Ajánlott őket állatorvosnak is megmutatnunk, aki szintén segíthet a helyes táplálásban és nevelésben egyaránt.