Táplálkozási útmutató cicáknak – miért fontos az eledel hústartalma?

2020. június 23.

Táplálkozási útmutató cicáknak – miért fontos az eledel hústartalma?

A macskák húsevők, tehát cicánknak állati fehérjékre van szüksége ahhoz, hogy megőrizze egészségét. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyáknak és a macskáknak nagyjából hasonló étrendre van szükségük. Ám, amíg a kutyák megemésztik a növényi eredetű táplálékokat és néhányuk még akár allergiás is lehet az állati fehérjékre, addig a macskák esetében tényleg kötelező a húsalapú ennivaló.

Hogyan lehet felismerni egy húsevőt?

A minitigriseknek tipikus húsevő tulajdonságaik vannak. A szemük előre néző pozíciója segíti például a zsákmány lokalizálását. Testük felépítése is a vadászatot támogatja. Olyan karakteres fogakkal rendelkeznek, amelyekkel az áldozatukat képesek könnyedén elpusztítani.

Miért van szüksége a macskáknak húsra?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy de mégis miért kell mindenképp hústartalmú eledellel kínálnunk macskánkat, ha a kutyák –többsége meg tudja emészteni a növényi eredetű fehérjét is. Ennek oka, hogy a cicáknak még több fehérjére és aminosavra van szükségük, mint a kutyusoknak, ők obligát húsevők, a bélcsatornájuk hossza is erről árulkodik.

A taurin például egy nagyon fontos aminosav a bársonytalpúak számára. Ez pedig főleg a proteinben gazdag, állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban, kagylóban, baromfiban, tojásban és tejtermékekben található meg. A kutyák saját maguk is képesek előállítani, a macskák viszont nem, ami azt jelenti, hogy nekik mindenképp táplálékon keresztül kell hozzájutniuk. A taurinhiánynak súlyos következményei lehetnek, például vakság és szívelégtelenség.

Az A- és B12 vitamin, amely szintén megtalálható az állati eredetű ételekben, megint csak elengedhetetlen a minitigrisek számára. A kutyák szervezete pedig ezeket is elő tudja állítani, a macskáké viszont csak csekély mennyiségben, vagy egyáltalán nem.

Vannak, akik azt javasolják, hogy ezeket a vitaminokat étrendkiegészítő formájában adagoljuk kedvenceinknek, de ez valójában nem jó ötlet. Az étrendkiegészítők által felhalmozódhat az állat szervezetében a vitamin, ami ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a hiányuk.

Mivel etessük cicánkat?

Minitigrisünknek első sorban az életkora alapján ajánlott eledelt választanunk. Az élet minden szakaszának megvan a sajátos tápanyagigénye. Például egy cica az első néhány hétben kizárólag csak anyatejet fog magához venni. Ezt követően kezdhetjük meg lassacskán a szilárd ételek bevezetését. A kiscicáknak sok fehérjére és zsírra van szükségük. Az idősebb macskák esetében pedig, mivel kevésbé aktívak és lelassul az anyagcseréjük, ráadásul fogászati problémák is lehetnek, az alacsonyabb zsírtartalmú, nedves eledelek és konzervek lesznek az ideálisak.

Select Gold Senior +12 szárnyas&rizs 3kg

Hogy pontosan milyen összetevőjű eledel lesz a legmegfelelőbb kedvencünknek, és azt milyen mennyiségben javasolt adagolnunk cicánknak, arról egyeztessünk az állatorvossal.