Tavaszi kalitka frissítés – mivel lephetjük meg tollas cimboránkat?

2021. március 10.

Tavaszi kalitka frissítés – mivel lephetjük meg tollas cimboránkat?

Tavasszal ne csak saját lakóterületünkön végezzünk nagytakarítást, hanem szánjunk időt tollas barátunk kalitkájára is, és frissítsük fel egy kicsit. Lehetnek olyan kiegészítők, amelyek már cserére szorulnak, és akár egy-két újdonsággal is meglephetjük papagájunkat. A lényeg, hogy mindig kizárólag olyan csemegét vagy tárgyat vásároljunk, amely biztosan nem jelent veszélyt madarunkra nézve.

  1. Ennivaló

Papagájunknak speciálisan, a fajtának megfelelő eleségekre van szüksége. De a tavasz beköszöntével ideje még változatosabbá tennünk az étrendet néhány falat friss zöldséggel és gyümölccsel (pl. pitypang, alma, mangó, stb.). Az avokádót, a hagymát, az alkoholt és a csokoládét viszont kerüljük, mert ezek mérgezően hatnak háziállatainkra.

  1. Kalitka

Minél nagyobb a kalitka, annál jobb. Ezért, ha tehetjük, válasszunk egy nagyobb lakosztályt szárnyasunknak, és rendezzük be a már megszokott kiegészítőivel, hogy ne legyen teljesen idegen számára a környezet, de persze néhány új játékszer is mindig jól jön.

  1. Pihenő rudak

A papagájok nagyon szeretnek pihenni a rudakon, ezért fontos, hogy abból mindig legyen a kalitkában néhány. Arra figyeljünk, hogy biztosan vegyszer- és festékmentes botot/rudat válasszunk, és az etetőtől, valamint az itatótól is távolabb helyezzük el.

  1. Etetők és itatók

Az etetők és az itatók esetében nagyon fontos a megfelelő higiénia, ezért, ha úgy látjuk, hogy a meglévők már nehezen tisztíthatóak, és cserére szorulnak, akkor mindenképp szerezzünk be újakat.

  1. Odú

A papagájok általában a család minden tagja számára jól láthatóak a kalitkájukban, pedig időnként ők is vágyhatnak egy kis magányra, és lehet, hogy örülnének, ha elbújhatnának. Különöse akkor, ha például veszélyben érzik magukat egy másik háziállat jelenléte miatt. Ha még nem tettük, vásároljunk kedvencünknek egy kis odút, ahova bármikor bekuporodhat, ha ahhoz támad kedve.

  1. Játékok

Játszani minden háziállat szeret, nem kivétel ez alól tollas barátunk sem. Mindig kifejezetten papagájok számára készült játékokat szerezzünk csak be, és igyekezzünk minél többféle textúrájút összeválogatni. Sok játékszer nem csak szórakoztathatja madarunkat, hanem akár a csőr- és karomkoptatásban is segíthet. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyenek a játékoknak éles, szúrós, esetleg lenyelhető részei.