Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavaszi madáretetés

2018. március 22.

Tavaszi madáretetés

Megérkezett a tavasz és vele együtt a vidám madárcsicsergés is. Az itt telelő és a frissen hazatérő madarak is segítségre szorulhatnak, ha hirtelen hőmérsékletcsökkenés vagy váratlan fagy köszönt ránk tavasszal. Most elmondjuk, mivel érdemes etetni a szárnyas apróságokat ebben az időszakban.

Hazánkban nem szabad egész évben etetni a madarakat, mivel nyáron könnyen táplálékhoz juthatnak, ha pedig etetjük őket, elszokhatnak az önálló élelemszerzéstől, megváltoztatja viselkedésüket. A magvak kihelyezését tavasszal, április elején vagy közepén tanácsos abbahagyni, ugyanis addig kisebb-nagyobb fagyok jöhetnek, amelyek megviselhetik az apróságokat.

Azért lényeges, hogy megfelelő táplálékhoz juttassuk őket ebben az évszakban is, mert a vándorló madarak hazatérés után legyengülhetnek a hosszú út miatt, ráadásul közeledik a fészkelési és tojásrakási időszak is, amelyhez szintén energiára van szükségük. Továbbra is tegyünk az etetőbe apró magvakat is, hogy az apróbb madarak is könnyen táplálékot találjanak.. Friss gyümölcsöket és zöldségeket is érdemes kitenni, két okból is: csiripelő cimboráink egészségének megőrzése és a rügyvédelem miatt. Amikor elkezdenek kihajtani a fák, a madarak előszeretettel csipegetik le a friss rügyeket, hogy kielégítsék zöldigényüket. Ha azonban kihelyezünk számukra kicsíráztatott kölest, reszelt sárgarépát, almát, vagy tyúkhúrt, nagyobb eséllyel maradnak épségben a fák tavaszi hajtásai.

Ha már feléledt a természet, repkednek a bogarak, kivirágoztak a fák, és már nem csökken nulla fok alá a hőmérséklet, akkor szépen lassan hagyjuk abba az etető feltöltését, búcsúzzunk el őszig a kis kertlátogatóktól, és csak élvezzük gyönyörű dalaikat.