Tegyünk-e hámot kutyusunkra? Ha igen, mikor?

2017. augusztus 28.

Tegyünk-e hámot kutyusunkra? Ha igen, mikor?

Ne felejtsük el, a hám eredeti funkciója, hogy a szánhúzó kutyák jól megrakott szánjaikat eljuttassák A-ból B-be. Ehhez olyan kialakítású eszközre volt szükség, amiben a kutyák kényelmesen, hosszú távon képesek nagy súlyt húzni. A hám szétoszlatja ezt a súlyt a kutya testén, a mellkason és a háton végigvezetve, így lehetővé téve a legnagyobb erőkifejtést.

Mindezek után, gondolom, már nem kell tovább magyarázni, hogy miért ne használjunk a mindennapi sétákhoz hámot kedvencünkön. Kutyusunk számára teljesen természetes reakció, hogy megpróbálja húzni a pórázt. Gyorsabban sétálnak, mint mi és ezer dolgot kell megszimatolniuk. A kíváncsiság viszi őket előre. Ahhoz, hogy laza pórázon sétáljanak, tanítanunk kell őket. Mivel a hám a húzást támogatja, a legalkalmatlanabb eszköz erre a feladatra. Nyakörv segítségével apró irányváltásokat is könnyen megtaníthatunk kedvencünknek, mivel a kutya teste a fejét fogja követni. A hám a törzséhez van rögzítve, ami igencsak megnehezíti az ilyen feladatokat. Egy átlagos, kíváncsi, húzásra hajlamos kutyán, használjunk nyakörvet a mindennapi sétákhoz és tanítsuk laza pórázon sétálni.

Kivételek mindig akadnak, így vegyük végig ezeket az eseteket is. Szerencsére hazánkban is rohamosan fejlődik a kutyatartás kultúrája így egyre több kutyás sportra nyílik lehetőség. Hám kérdésében a cani cross-t és a bikejöring-et emelném ki. A cani cross a kutyával való futás, a bikejöring pedig a kutyával történő kerékpározás. Mindkét esetben a kutyus a gazdi előtt halad és a gazdi húzásával igyekszik nagyobb tempót elérni. Ebből fakadóan ezekhez a sportokhoz elengedhetetlen a megfelelő hám használata. Megjegyezném, hogy ebben az esetben is célszerű csak sportoláshoz használni és nem a mindennapi sétákhoz.

Akad olyan kivétel, ahol a mindennapi sétákat segítheti a hám, ez pedig a félős, bizonytalan kutya. Félős kedvencek, igyekeznek a gazdájuk mellett haladni, különösebben nem kíváncsiak a környezetükre, hiszen mindenben csak a veszélyt látják, így a póráz húzásának problémája nem merül fel. Számukra a hám úgy viselkedik, mint egy ”pajzs”, körbefogja a testüket, így sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat. Önmagában a hám használata, nem fogja teljesen magabiztossá tenni a kutyát, azonban a rehabilitáció során sokat segít és gyorsítja a folyamatot.