Tippek szőrcsomók ellen cicáknak

2021. május 31.

Tippek szőrcsomók ellen cicáknak

Nem túl szívmelengető, amikor azt látjuk, hogy cicánk teste hullámozni kezd, majd kedvencünk felöklendezik egy nyálas szőrcsomót, ami természetesen a padlón landol. A jelenség oka az, hogy macskánk a kissé érdes nyelvével sok elhalt szőrszálat eltávolít bundájából, amikor tisztogatja magát, ezek pedig bekerülnek a gyomrába. Amikor annyi szőr kerül be egyszerre, hogy az már magától nem tud a szervezeten keresztülmenni, akkor távozik szájon át a gyűjtemény.

A hosszabb szőrű macskáknál gyakrabban alakulnak ki szőrgolyók, mint a rövid szőrűeknél, de bármilyen minitigrisünk is legyen, szerencsére tehetünk azért, hogy a jelenség ne, vagy csak ritkán forduljon elő.

1. Naponta akár többször is keféljük át bársonytalpúnk bundáját, különös tekintettel a vedlési időszakra. A kihulló, elhalt szőrszálak eltávolítása a bundából valószínűleg a legjobb módja annak, hogy megelőzzük azt, hogy háziállatunk pocakjában gyűljenek össze.

2. Aktivizáljuk cicánkat, rendszeresen tartsunk játékidőt. A gyakori mozgás segíti kedvencünk emésztését, így a szőr is hamarabb távozik a megfelelő irányba, és kisebb eséllyel halmozódik fel nagyobb mennyiség a gyomorban.

3. Hosszúszőrű cicáknak érdemes szőrgombócoldó pasztát adni megelőzésképpen heti egyszer kétszer, vedlési időszakban, a rövidszőrű társaiknál is szükség lehet erre. Alkalmazásuk előtt ajánlott konzultálnunk az állatorvossal.
Valószínűleg nem lesz nehéz megszerettetnünk cicánkkal, ugyanis általában ízletesek, például csirkések vagy tonhalasak. A pasztákban található ásványi olajok megkönnyítik a szőrszálak áthaladását az emésztőrendszeren..

4. Tápláljuk minitigrisünket speciális, szőrcsomók elleni eledelekkel. Ezek a termékek általában több rostot tartalmaznak, melyek szintén segítenek a szőrszálak továbbhaladásában, valamint olyan enzimek jutnak a szervezetbe általuk, amelyek támogatják a szőr mihamarabbi lebomlását a gyomorban. Ám, mielőtt módosítanánk pajtásunk étrendjén, kérjük ki állatorvosunk véleményét, mert az optimális táplálék kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni.

5. Próbáljuk ki, hogy szívesen elfogyaszt-e cicánk olyan rostokban gazdag élelmiszereket, mint például a sütőtökpüré. Ez szintén támogathatja a szőrmozgást az emésztőrendszerben. Ráadásul még egészséges is.

6. Ha bársonytalpúnk unatkozik vagy stresszes, akkor előfordulhat, hogy túlzott bundaápolásba kezd, amit célszerű megakadályoznunk. Jó megoldás lehet ellene, ha sokat játszunk cicánkkal, vagy beszerzünk pár interaktív játékszert. De, ha így is feltűnően gyakran tisztogatja macskánk a bundáját, akkor ez esetben is érdemes állatorvoshoz fordulni, mert akár valamilyen allergia vagy bőrbetegség is állhat a háttérben.

7. Adjunk kistigrisünknek minden nap sok friss, tiszta vizet. A kiszáradás negatív irányba befolyásolhatja az emésztést, vagyis nagyobb eséllyel és hamarabb alakulhatnak ki szőrgolyók.

Tudnunk kell, hogy a szőrcsomók akár bélelzáródást is okozhatnak. Ha felismerjük a tüneteit, mindenképp vizsgáltassuk meg cicánkat:

– gyakori, száraz köhögés
– száraz, matt szőr
– ritka bundaápolás
– étvágytalanság
– letargia
– felpuffadt has
– székrekedés vagy hasmenés