Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Tiszta alom, boldog cica! Tippek a higiénikus macskavécéhez

2022. szeptember 08.

Tiszta alom, boldog cica! Tippek a higiénikus macskavécéhez

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a macskákat állatorvoshoz viszik (vagy menhelyre adják), az az alomhasználattal kapcsolatos problémák fennállása. A legtöbb cicának megvan a természetes ösztöne arra, hogy különösebb útmutatás nélkül, megfelelően használja a macska toalettet, de van néhány tipp és trükk, amelyek segíthetnek megelőzni az esetleges „baleseteket”.

Típus és méret

Hogy mennyire szívesen használja a minitigris a macska wc-t, az függ annak típusától és méretétől is. A kölyköknek és az idősebb bársonytalpúaknak például alacsonyabb peremű alomdoboz az ideális, hogy kényelmesen ki- és beszállhassanak. Azoknak a cicáknak, amelyek rosszul céloznak vagy túlzásba viszik odabent a kaparást, egy magas peremű, illetve egy zárt toalett lehet a tökéletes választás.

Amire még figyelnünk kell, hogy a túl kicsi alomdoboz nagyon gyorsan megtelik és nem biztos, hogy elegendő helye lesz benne az állatnak, hogy megforduljon, és eltemesse az ürülékét. Továbbá könnyebben mellé megy a dolog, ha nem elég nagy a wc.

Mennyiség

Ha rossz helyre piszkít szobatigrisünk annak az is egy oka lehet, hogy nincs elegendő tiszta alomdobozunk. Az általános javaslat ugyanis az, hogy egyel több legyen, mint amennyi macskánk van. Tehát, ha egy cicánk van, akkor két macska toalett kell. Ha két bársonytalpúnk van, akkor három. Lehet, hogy soknak tűnik, de egyes macskák nem hajlandóak olyan almot használni, amelybe egy másik állat már belepiszkított, és az is lehet, hogy cicánk az egyiket a kis-, a másikat a nagydolga elvégzésére szeretné használni. Ha többszintes házban élünk, akkor minden emeletre érdemes elhelyeznünk egy-egy alomtálcát.

Elhelyezés

A cica wc mindig jól megközelíthető, de csendes, alacsony forgalmú helyre kell, hogy kerüljön, távol az etetőtáltól. A zajok és az ennivaló közelsége egyaránt zavaró tényező lehet szőrös családtagunk számára.

Alomtípus

A legtöbb minitigris leginkább a finomabb textúrájú, csomósodó almokat preferálja. Szeretik például a tengerparti homok állagát. Ezekben könnyebb eltemetni az ürüléket és kényelmesebb is a mancsaiknak. Valószínűleg nagyobb rendetlenséget is tudnak vele csinálni a rosszcsontok, de a takarításuk nem nehéz.

Az illatosított almokért általában nem rajonganak a cicák és azok negatív hatással lehetnek a légutakra is. Hogy pontosan melyik alomtípus fog beválni kedvencünknél, az lehet, hogy csak néhány próbálkozás után derül majd ki. A választott almot körülbelül 5-7 cm magasságig ajánlott a tálcába szórni.

Tisztítás

A macskák nagyon tiszta háziállatok, ezért előfordulhat, hogy cicánk nem használja az alomdobozát, ha azt túl piszkosnak találja. Épp ezért az alomból naponta legalább egyszer el kell távolítanunk egy alomlapát segítségével a szennyezett részeket. Ha ezzel megvagyunk, tisztítsuk meg a lapátot, tegyük egy zacskóba, és törölgessük át a macska wc szélét, valamint a doboz fedelét szappanos-vizes ruhával, majd töröljük szárazra. Emellett legalább kéthetente ürítsük és takarítsuk ki teljesen a toalettet. Fontos, hogy ne használjunk vegyszereket, mert azoknak nem csak a szaga lehet kellemetlen kedvencünk számára, hanem akár cicánk egészségére is károsak lehetnek.

Ha megfelelő típusú, méretű és mennyiségű macska illemhellyel rendelkezünk, és rendszeresen karban is tartjuk őket, de cicánk időnként így is az almon kívül végzi el a dolgát, akkor mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, mert egészségügyi probléma is lehet a háttérben.