Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tüskés hátú őszi vendég: mi a teendő, ha süni költözik a kertbe?

2015. október 08.

Ősszel könnyen megtörténhet, hogy egyszer csak arra leszünk figyelmesek: sündisznó költözött a kertünkbe. Tudnunk kell, hogy az új lakó igen hasznos, ugyanis megeszi a növényeinknek ártó csigákat, meztelen csigákat, hernyókat, bogarakat és egyéb rovarokat. Azonban a süni a kertben felelősség is, hiszen megannyi veszély leselkedik rá, és a mi feladatunk a lehető legbiztonságosabb környezetet kialakítani számára. Az európai sün védett állat, ezért természetvédelmi szempontból is fontos védelmük.

A sünök sötétedéskor indulnak útnak, és akár az egész kertünket bebarangolhatják. A nagyobb lyukakat, gödröket és a medencét takarjuk le, hogy bele ne pottyanjon a süni. A kerti tavat érdemes lekeríteni, illetve olyan részt kialakítani benne, hogy ha esetleg vízbe esne a süni, akkor ki tudjon mászni belőle. Figyelni kell a kukánkra is, hogy véletlenül se kerüljön ki mellé műanyag flakon, zacskó vagy konzervdoboz, amibe beleszorulhat a kis tüskés.

Nappal a sün szeret téglák, levelek, gallyak között meghúzódni. Biztosítsunk számára egy olyan területet, ahol békésen, elbújva pihenhet. Akár süniházat is tehetünk ki neki. Ha el szeretnénk tüzelni az őszi faleveleket és ágakat, minden esetben ellenőrizzük, hogy nem lapul-e sündisznó a kupac alatt. Ha szeretnénk, hogy kis tüskéshátúak számára is otthonos legyen a kertünk, akkor ne égessünk el minden avarkupacot, egy félreeső nyugodt helyen hagyjuk meg a lehullott leveleket, így búvóhelyet és telelőhelyet biztosíthatunk számukra. Fűnyírás előtt szintén át kell vizsgálnunk a kertet, nehogy sérülést okozzunk az állatnak.

A tél beköszönte előtt a sünnek el kell érnie a 600-650 grammot, csak az ilyen testtömegű példányoknak van esélyük a biztonságos telelésre, a telelés túlélésére, mert csak ők rendelkeznek megfelelő zsírraktárakkal. Ehhez hozzájárulhatunk azzal, ha estére teszünk ki neki valamilyen finomságot. Etethetjük főtt darált hússal, nedves minőségi kutya- vagy macskaeledellel (csak ne halalapúval), összetört száraz minőségi macskaeledellel vagy apróra vágott főtt tojással, illetve ma már vásárolhatunk kifejezetten a sünök számára készült eleséget is.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-babycat-400g/

Bár tüskés barátaink szeretik a tejet, azt semmiképp se adjunk nekik, ugyanis hasmenést okozhat, ami egy ilyen kis állat esetében könnyedén végzetes is lehet. Tej helyett inkább biztosítsuk a sündisznó számára minden nap friss ivóvizet. Az el nem fogyasztott ételt is rendszeresen cseréljük ki frissre.

Ne használjunk vegyszereket, csigaölő szereket a kertben, mert az a sündisznó számára is mérgező, próbáljunk ki inkább más, természetes praktikákat – például a kávézaccot.

A sünök általában novembertől március közepéig alszanak téli álmot. A későn születő kölykök sajnos legtöbbször nem érik el a hibernáláshoz szükséges súlyt (600-650 g). Ezeket az apróságokat érdemes hozzáértőkre bízni, akik képesek őket életben tartani a tél ideje alatt is. Elárvult kissünök és sérült példányok esetén is érdemes segítséget kérnünk.

Ha kutyát tartunk, akkor az átlagosnál eggyel több veszély leselkedik a kertünkbe költöző sündisznóra. Ha a kutyánknak erős a vadászösztöne, akkor szállítsuk a sünt egy távolabbi, biztonságos helyre, vagy kérjük sündisznókkal foglalkozó alapítvány segítségét.

Forrás: rspca.org.uk

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

A legjobb játékok kisemlősödnek

A legjobb játékok kisemlősödnek

5 tipp apró barátod álomotthonához!

5 tipp apró barátod álomotthonához!

Hogyan szoktasd össze kis kedvenceidet?

Hogyan szoktasd össze kis kedvenceidet?

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.