Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Új kutya az irodában

2014. november 26.

Új kutya az irodában

Magyarországon még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha kutyabarát munkahelyen dolgozhatunk és velünk tarthat kedvencünk az irodába, azonban a nyugati példát követve bízhatunk benne, hogy hamarosan nálunk is általánosan elfogadottá válik.

Természetesen ezért nekünk, kutyatartóknak kell a legtöbbet tennünk, hiszen az esetleges konfliktus forrását, a kutyát a mi felelősségünk megnevelni. A másik oldalon viszont, egy jól szocializált, fegyelmezett négylábú akár az egész iroda közérzetén javíthat és főképp lakásban tartott ebek esetén a napi séták gondjai is megoldódnak.

De vegyük sorra, milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy kutyának, mielőtt a munkahelyünkre visszük:

  • Csendes: idegen, fura zajok, vagy az ajtónk előtt elsétáló emberek hallatán nem tör ki ugatásban.
  • Szociális: kollégáinkkal és az irodában található többi kutyával kedvesen és magabiztosan viselkedik. Játék, vagy étel jelenlétében nem keveredik konfliktusba a többi kutyával.
  • Hosszú ideig a helyén tud maradni: ha a gazdája a számára kialakított fekhelyre küldi, csak akkor jön el onnan, ha arra engedélyt kapott.

Nem küzd szeparációs stresszel: előfordulhat, hogy rövidebb időre, akár tárgyalás okát, egyedül kényszerülünk hagyni kedvencünket az irodában. Ez idő alatt neki türelmesen kell várnia, nem nyüsszöghet a gazdája után és nem bonthatja le a bútorokat aggodalmában.

Eleinte a jól szocializált, barátságos kutyák között is akadhatnak nézeteltérések, hiszen egy új tagot kell beengedniük egy számukra jól ismert, szinte már sajátnak tekintett területre. Érdemes odafigyelnünk, hogy az első közös élmények problémamentesen és pozitívan záruljanak.

Biztosítsunk rá időt és lehetőséget, hogy az irodában található kutyák és az új tag semleges, szabad területen találkozzanak először. Zárt térben, mivel kevesebb lehetőségük van elmenekülni és elkerülni egy konfliktust, sokkal feszültebbek, így nagyobb az esélye egy összezördülésnek. Hagyjunk nekik elegendő időt a játékra és futkározásra, nem árt, ha a többlet energiákat leadva tudjuk őket bevinni az irodába. A közös elengedés során igyekezzünk felmérni minden olyan szituációt, ami konfliktust okozhat: tudnak-e konfliktus nélkül labdázni, jutalomfalat osztásakor türelemmel kivárják a sorukat, vagy rárontanak a másikra, mert az előbb kapott falatot. Sokszor maga a gazda is lehet az összeveszés tárgya, ha a gazdi kutyája féltékeny, amikor az másik kutyát jutalmaz a figyelmével. Miután kitapasztaltuk, hogy milyen a bővült falka viselkedése és ismerjük, hogy egyes kutyáknak mi a gyengéje és esetleg a jelenlétében milyen szituációt érdemes kerülni, bevezethetjük őket az irodábaés belekezdhetünk a munkánkba.

Semleges, szabad területen találkozzanak először. Hagyjuk, hogy kirohangálják magukat és alaposan megismerkedhessenek egymással. Igyekezzünk felmérni minden szituációt: labda, kaja, gazdi féltékenység. Mikor ki hogyan viselkedik, kinek mi a gyengéje, esetlen milyen szituációt kell kerülni. Ha ezeket ismerjük, csak utána vigyük őket be az irodába, oda pedig egyszerre menjenek be mind a játék után.

Az első egy-két héten fokozottan figyeljünk rájuk, amikor együtt vannak. Amennyiben mindezek ellenére visszatérő probléma adódik a falkatagok között, kérjük kiképző segítségét, hogy felmérje a helyzetet és útmutatást adjon a probléma megoldására.