Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vége a télnek – így készítsd fel a hüllődet

2020. március 17.

Vége a télnek – így készítsd fel a hüllődet

Ahogy melegszik az idő, úgy a vadon élő hüllők, például a gyíkok és a kígyók, elkezdenek felkelni téli álmukból, vagyis a végéhez közeledik a hibernáció. A házikedvencekkel ilyenkor egy kicsit másképp kell bánni, eltérő gondozást igényelnek, mint télen vagy nyáron. Kedvtelésből tartott hüllőnket valószínűleg nekünk kell elkezdeni ébresztgetni, és mivel ez létfontosságú lépés az állat éves ciklusában, ezért fontos, hogy helyesen tegyük.

Néhány egyszerű instrukció követésével hidegvérűnket egészségesen és boldogan tudjuk tartani tél végétől is.

A hibernáció alapjai

Mielőtt felébresztenénk hüllőnket a hibernációból, meg kell ismernünk annak az alapjait. A hibernáció során jelentősen csökken az aktivitás. A hüllők azért hibernálnak, hogy megvédjék magukat a szélsőséges hidegtől és energiát takarítsanak meg a következő évre. Ez idő alatt az anyagcsere is lelassul. Előfordulhat, hogy ilyenkor egyáltalán nem eszik és iszik az állat, nem mozog, és ezáltal üríteni sem igazán van mit. A téli hónapokra visszahúzódnak a házikójuk legmélyebb és legsötétebb zugába, ahol biztonságban érzik magukat. Érdemes tudnunk azt is, hogy nem minden hüllő hibernál, és az is teljesen rendben van.

Kezdjük lassan

Ahhoz, hogy hüllőnk felébredjen a hibernációból, fel kell melegítenünk őt. A hőmérsékletszabályozót állítsuk kicsit magasabb hőfokra, hogy lassacskán elkezdjen melegedni a levegő a terráriumban. Ezzel megemelkedik az élőlény testhőmérséklete is, ami mozgásra készteti kedvencünket, és így elkezd ébredezni.  Arra nagyon figyeljünk, hogy a hőt és a fényerőt is csak fokozatosan növeljük, hogy ne tegyük ki hirtelen változásnak hidegvérűnket.

Etetés

A hibernáció után észrevehetjük, hogy háziállatunknak visszatér az étvágya is. A mértéke függ a fajtól, sőt, attól is, hogy nőstény vagy hím példányunk van-e. Ezért gondosan figyelnünk kell hüllőnk étkezési szokásait és az egyedi igényeinek megfelelően kell táplálnunk őt. Ha kedvencünk meghagyja a kapott élelem egy részét, akkor csökkentsünk az adagon úgy, hogy ne legyen maradék, ami a magasabb hőmérséklet miatt elkezdhetne megromolni. Bizonyos esetekben nem elég a helyes etetés ahhoz, hogy teljes mértékben visszakapjuk hüllőnk normális, egészséges állapotát. Ha szükségesnek látjuk, konzultáljunk egy hüllőkre szakosodott állatorvossal, hogy milyen étrendkiegészítőt javasol az állat számára.

Állapotfelmérés

Fontos, hogy a hüllő egészsége és jóléte fennmaradjon a teljes hibernáció ideje alatt és után is. Mivel az ébredés után növekszik az aktivitás, így el kell kezdenünk figyelni, hogy nincs-e jele valamilyen betegségnek vagy sérülésnek. Ha valamilyen szokatlan dolgot észlelünk, azonnal vegyük fel a kapcsolatot az állatorvossal.