Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

2024. március 27.

Ha a macska elfogadja, sétáltatható pórázon. Itt elolvashatod, mire kell figyelned sétáltatás közben.

A pórázon vezetett kutyák látványát már megszoktuk séta közben. Amikor azonban egy macskatulajdonos bársonytalpú kedvencével sétál a ház körül, az bizony nagy feltűnést kelt. A pórázon sétáló macska elsőre bizarrnak tűnhet, különösen, mivel a cicák arról híresek, hogy függetlenek az emberektől. De vajon joggal nézünk rosszallóan egy pórázon sétáló cicusra? Erről bővebben az alábbiakban olvashatsz.

A macskának is kötelező a póráz séta közben?

A macskákat nem kell pórázon tartani, még akkor sem, ha a környezet- és természetvédők ezt követelik. A macskák pórázon tartásának okai az olyan szabadon tartott macskák, amelyek védett madarakra és más, veszélyeztetett fajokra vadásznak a szabadban.

A fajvédelemről szóló uniós irányelvek szerint mindenki büntethető, aki eltűri egy védett állat szándékos megölését. Ennek a törvénynek a nagyon szigorú értelmezése szerint a macskákat tilos lenne póráz nélkül kiengedni, mivel madarakat és állatokat ölnek. Szerencsére a jogszabály ilyen értelmezése a legtöbb politikus számára már túlzás. Cicád tehát továbbra is szabadon kószálhat árkon-bokron át.

Az ingatlantulajdonosok azonban előírhatják a kötelező pórázhasználatot a kutyák és a macskák számára saját ingatlanjuk környékén. Ez akkor is érvényes, ha a házirendet utólag egészítik ki. Ha tehát egy szabadon tartott cicával élsz együtt egy ilyen házban, a macska a rendelet szerint csak pórázon mehet ki.

A sétáltatás, mint a kinti macskatartás alternatívája?

Főként a nagyvárosi területeken, forgalmas utcák és kert nélküli házak közelében a macskatulajdonosok úgy érezhetik, hogy macskájuknak jót tesz az ellenőrzött séta akkor is, ha nem kötelező számukra a póráz használata. Ha a pórázon „sétáltatás” jelenti a kompromisszumot a kinti macskatartáshoz, akkor bizonyára a jó szándék áll mögötte. Ez azonban sok macska tetszését nem nyeri el.

A szabadban kószáló macska egészen másképp mozog, mint egy kutya, és olyan dolgokat tesz, amelyeket pórázon nem lehetséges megtenni. A macskák felfedezik az aljnövényzetet és a szűk zugokat, a falakon egyensúlyoznak, fára másznak, és időnként leülnek leselkedni, nézelődni. Ha a cica pórázon van, ez a szabadság nem, vagy csak részben áll rendelkezésére.

Ezenkívül számos pórázon vezetett cica pánikba esik, mert a macskapóráz megakadályozza őket abban, hogy elszaladjanak és elbújjanak, ha ismeretlen zajt hallanak, illetve amikor idegen emberekkel vagy állatokkal találkoznak. Ez stresszeli a macskát, mivel nem viselkedhet a természetes ösztöneinek megfelelően.

Továbbá a macskák „territoriális” állatok. Ez azt jelenti, hogy kiválasztanak egy meghatározott területet és annak határain belül mozognak. Míg a kutya szívesen fedez fel új területeket, és kíváncsian vizsgálja az ismeretlen helyeket, a cicák általában félnek, és egyáltalán nem érzik jól magukat idegen környezetben.

Mikor van értelme pórázon sétálni a macskával?

Alapvetően semmi akadálya annak, hogy a kíváncsi és nyitott macskákat pórázon engedjük ki a szabadba, ha ezt a cica elfogadja és jól érzi magát. A minitigriseknek a szabadban tett kirándulások kellemes változatosságot jelentenek.

Különböző okok miatt azonban érdemes lehet a félénkebb macskákat is hámhoz és pórázhoz szoktatni:

Új helyen: Olyan cicusod van, akinek ki kellene mennie vagy új helyre költöztél szabadon tartott macskáddal? Gazdijuk kíséretében ezek a minitigrisek így megtehetik első lépéseiket az új környékükön, körülnézhetnek és ismerkedhetnek a tereppel.

Lábadozás: Szabadon tartott „tigrised” gyengélkedik vagy lassan épül fel egy betegségből? Pórázon az állat a felügyeleted alatt órákon át lehet a szabadban. Ez lehetővé teszi azt, hogy a macska fokozatosan jobb kondícióra tegyen szert, és rendszeres mozgást végezzen.

Biztonságos tréning: Szeretnéd, ha négylábú barátod az épület olyan részeit is birtokba venné, mint például egy macskabiztos erkély? Pórázon az állat a jelenlétedben vizsgálhatja meg az addig szokatlan területet.

Szocializáció: szeretnéd macskádat megismertetni egy új lakótárssal és ha a dolgok rosszra fordulnak, megakadályoznád a vadászatot? Tegyél pórázt a hazai pálya előnyét élvező, régebb óta ott lakó cicára. Még a leggondosabban előkészített összeszoktatás is kudarcot vallhat, ekkor a póráz biztosítja a biztonságos távolságot.

Biztonság: Bizonyos körülmények miatt bármikor előfordulhat, hogy macskádat szállítóbox nélkül kell magaddal vinned vagy útközben ki kell engedned; pl. ha hosszú utat tesztek meg és a cicának könnyítenie kell magán. A póráz biztonságot nyújt neked és kedvencednek utazás közben is.

Milyen kockázatok leselkednek a pórázon tartott macskákra?

A macska sétáltatása néhány olyan problémát vet fel, amelyet szem előtt kell tartanod, amikor sétáltatni kezded a macskádat. Az alábbiakban a leggyakoribb komplikációkat olvashatod, amelyek a macska sétáltatása közben felmerülhetnek:

Természetük ellen való: Ami bizonyos: a macskáknak nem érdekük, hogy kötelességtudóan a gazdájuk mellett sétáljanak. Önállóan közlekednek, mozgásukat saját ritmusban végzik és saját útvonalakon járják be a területüket. Ahogy emberként nem másznál fára, vagy nem ugranál bokorba egy egér után, úgy a macskára sem jellemző, hogy az embert elkísérje szokásos sétájára. Mindezek az ingerek komoly stresszt és megterhelést jelentenek egy szorongó és ijedős macska számára. Ha pórázon szeretnéd sétáltatni cicádat, kizárólag csendes, jól belátható és biztonságos környezetben tedd.

Pánik: Ha az állat számára fenyegető helyzet adódik, miközben a cica sétál, a szabadon kószáló macska villámgyorsan biztonságos helyet keres. Vagy egy magas oszlopra menekül fel, vagy elrejtőzik a legközelebbi sűrű bokorban. Ha a cica pórázon van, ezek egyike sem lehetséges. A pórázon tartott bundás barátunk megsérülhet, ha megpróbál megszökni, ha pánikszerűen rád mászik vagy kiszabadul, és súlyosan belegabalyodik a pórázba.

Így lesz a benti cicából szabadon tartott macska: Ha a szobacica megkedveli a szabadban tett kirándulásokat, lehetséges, hogy ezután gyakrabban akar majd kimenni. Ezek az állatok folyamatosan a bejárati ajtónál ólálkodnak, kaparják az ajtót és nyávognak. Mások tiltakozásul nem hajlandók használni a macskaalmot, vagy agresszióval reagálnak. Ha a macska ennyire erőszakos, a gazdiknak gyakran nincs más választásuk, mint hogy onnantól kezdve kiengedjék bundás barátjukat. A probléma akkor jelentkezik, ha városban vagy forgalmas utcában laksz, így nem engedheted ki kedvencedet. Ebben az esetben a végső megoldás az, hogy az elégedetlen cicának új otthont kell találni, ahol lehetősége van a kinti szaladgálásra.

Egyszerre csak egy állat: Ha cicádat pórázon sétáltatod, az a teljes figyelmedet igényli. Míg a kutyatulajdonosok gond nélkül elvihetik a négylábúakat kettesével vagy hármasával sétálni, a káosz több pórázon tartott kistigris esetén elkerülhetetlen. Minden állatnak saját akarata van. S mivel a kutyákkal ellentétben nem engedelmeskednek a parancsnak, rövidesen össze-vissza szaladgálnának, és belegabalyodnának a pórázba. Ha több macskád van, mindenképpen sétáltasd őket külön-külön.

Egészségügyi kockázatok: A pórázon tartott macska ugyanolyan kórokozóknak van kitéve, mint szabadon tartott társai. Ezért minitigrisedet rendszeresen oltasd be és féregtelenítsd. Az állatok a bokrok között kószálva bolhákat és kullancsokat szedhetnek össze, a megfelelő termékek azonban védelmet nyújtanak a kártevők és a kullancsok ellen.

Milyen környezet alkalmas pórázon tartott macska számára?

A macskák hűségesek a helyükhöz, és a megszokott környezetet részesítik előnyben. Elkerülheted a stresszt és az izgalmakat, ha mindig ugyanazokra a helyekre viszed sétálni a cicát. Ha lehetséges, hagyd, hogy a cicád pórázon fedezze fel az otthoni kertet. Így nem kell messzire mennetek vagy autóznotok. Szükség esetén gyorsan vissza is mehettek a házba.

Egyéb esetben válassz egy csendes területet, ha a természetbe viszed. Ideális lehet egy mező néhány bokorral és fával, vagy elhagyatott ösvények és erdei utak, mezők. Győződj meg arról, hogy a környéken nincsenek autók vagy kerékpárok, és kerüld el az olyan zavaró tényezőket, mint a legelő állatok, kutyák vagy egyéb dolgok.

Hogyan lehet egy macskát pórázon sétáltatni?

Korlátozott ideig: Az első néhány pórázon vezetett sétát fogd rövidre. 10–15 perc általában elég egy kinti kiránduláshoz. Tigrised annyi újdonságot fog megtapasztalni ez idő alatt, hogy egy hosszabb tartózkodás hamar túlterhelné. Mindenképp vidd magaddal a macska szállítóboxát és helyezd el úgy, hogy az állat mindig lássa azt. Így ha szükséges, be tud oda menekülni.

Utazzatok többen: Mivel a macskák jobban szeretik az ismerősöket maguk körül, kifejezetten stresszmentessé teheted cicád utazását, ha más családtagokat is magaddal viszel. Hagyd, hogy valaki menjen elöl és őt kövessétek a pórázos cicával. Amint meglát egy ismerőst, jobban érzi magát, ha ez a társ a látómezejében marad.

A macska vezet: Vedd figyelembe, hogy a macskát általában nem lehet ugyanúgy sétáltatni, mint a kutyát. Ezért a séta ezekkel az állatokkal teljesen más. Itt a cica vezet, és te követed őt. Ehhez sok időre és türelemre lesz szükséged: hagyd, hogy az állat a saját tempójában fedezze fel a területet. A cica valószínűleg nagyon sokat szaglászik, óvatosan kúszik a fűben, vagy egy ideig egyáltalán nem mozdul. Készülj fel mindenre. Lehet, hogy a macska ezután gyorsan fedezékbe menekül, vagy felugrik egy fa törzsére, és felmászik a fára.

Figyeld meg a macska testbeszédét: A macska összehúzódva és lassan megy? Ilyenkor résen van, és nem érzi magát biztonságban. A lehető legkisebb és minél észrevehetetlenebb akar lenni. A stresszes állatok szemüket nagyra nyitják, a fejüket lehorgasztják, és a farkuk hegye idegesen rángatózik előre-hátra. Ilyenkor az állatot rövidesen vidd vissza megszokott környezetébe, hogy megnyugodhasson.

Ha viszont a cica felegyenesedve és felemelt farokkal járkál, akkor jól érzi magát a szabadban, és semmi sem állhat a felfedező körút útjába.

Mire van szüksége a macskának a pórázon való sétához?

A szabadtéri sétákhoz tigrisednek szüksége lesz egy macskahámra és pórázra. A nyakörv nem praktikus, mivel a cica nagyon mozgékony és izgága, így abból könnyen kibújhat. Az állat nyakára és testére hevederek segítségével adhatod fel a hámot. Ez biztonságosabb megoldás, mintha csak nyakörve lenne. Néhány macska igazi bajnok, ha szökésről van szó. Az ilyen cicusok számára érdemes szökésbiztos biztonsági hámot beszerezned, amelyet két heveder rögzít a test körül.

A macskahám kiválasztásának további fontos kritériuma a kényelem a hám viselése közben. A puhább hám megfelelő. Puha anyagokból, például légáteresztő hálós szövetből készül. Nagy területen fedi a mellkasi részt anélkül, hogy bevágna vagy nyomná az állatot. Emellett a sérülés veszélye is csökkenthető akkor, ha a macskád ráugrál a pórázra vagy rángatja azt.

A puha szövetből készült biztonsági hámok a legjobb termékkategóriába tartoznak. A cica mellkasát szinte egy mellény fedi, míg két haspánt rögzíti a testét. Ez az ügyesebb szökevények dolgát is megnehezíti.

Hogyan válasszam ki a megfelelő hámot a macskámnak?

A macskahámnak optimálisan illeszkednie kell a testre, hogy a cica ne sérüljön és szabadon mozoghasson. A gyártók különböző méretekben készítik ezt a kiegészítőt. Vásárlás előtt ezért mérd meg a cica

 • nyakának körméretét
 • mellkasi körméretét
 • testének körméretét

 

Ha nem vagy biztos a méretben, vigyél haza többféle hámot és próbáljátok fel. Ideálisak lehetnek az állítható hevederekkel rendelkező termékek. Ezek a kisállatod egyedi méreteihez igazíthatók.

Melyik a megfelelő póráz a macska számára?

A Flexi pórázokkal macskádnak a lehető legnagyobb szabadságot biztosíthatod. Ez a macskapóráz adott esetben automatikusan behúzódik és visszaenged. Így kevésbé valószínű, hogy beakad a bokrokba, fákba vagy kerítésekbe. A Flexi pórázok nagyon könnyűek, így a macska számára alig észrevehetőek. A póráz öt, nyolc vagy tízméteres hosszúságú szalaggal kapható. Így macskádnak elegendő hely jut a felfedezésre és megfigyelésre.

Kistestű kutyák számára is ajánlott a visszahúzható póráz. Nem húzódik vissza magától, ezért a legjobb, ha nyílt, akadálymentes terepen használod. A cica például nyugodtan sétálgathat a kert teraszán vagy a füvön.

Hogyan szoktassam a macskámat pórázhoz és hámhoz?

A legegyszerűbb, ha fiatal korukban szokják meg a hámot és a pórázt. Idősebb macskák esetén általában kicsit több türelemre van szükség, amíg elfogadják, hogy szokatlan hevederek vannak a testükön. Így csináld:

 • A hámhoz és pórázhoz szoktatást mindig kombináld az állat számára pozitív élménnyel, és erősítsd meg jutalomfalatokkal, ha jól teljesítette a feladatot.
 • Kezdd azzal, hogy a macskád nyugodtan vizsgálja meg és szagolgassa a hámot és a pórázt.
 • Nyugodt, kellemes helyzetben, játék vagy simogatás közben könnyedén add a cicára a hámot.
 • Az első néhány próbálkozás után azonnal vedd le macskahámot, és jutalmazd a macskát jutalomfalattal.
 • Fokozatosan viselje hosszabb ideig a hámot a macska, míg már nem veszi észre és komfortosan viselkedik benne.
 • A hám levételét is gyakoroljátok, amíg az zökkenőmentesen nem megy. Ha kedvenced minden alkalommal kap valami finomságot, ha engedi levenni a hevedereket, rövidesen meg fog nyugodni.

Ha a macska elfogadta a biztonsági hámot, folytathatjátok a pórázzal. Az első próbálkozásokat mindenképp a lakásban végezd. Ha a macska pánikba esik, biztonságos környezetben van lehetőséged gyorsan beavatkozni és abbahagyni a gyakorlást. Ami fontos:

 • egy lehetőleg kevésbé berendezett, tágas szobát válassz.
 • Rögzítsd a pórázt a macskahámhoz és figyeld meg, hogyan reagál kedvenced.
 • Hagyj teret a cicának és tartsd lazán a pórázt, csak vészhelyzet esetén húzz rajta.
 • Ha a cica megszokta a pórázt, elkezdheted fokozatosan és óvatosan egy bizonyos irányba terelni.
 • Sokszor dicsérd meg és adj neki jutalomfalatot, ha jól teljesít.

Akkor menjetek ki először, ha mind a ketten magabiztosak vagytok. Maradj a bejárati vagy a teraszajtó közelében, hogy ha szükséges, gyorsan tudj reagálni.

Ha szeretnéd a nagyobb sétát kipróbálni a macskával, a szállítóboxban vagy táskában vidd el az állatot és a helyszínen engedd ki.

A macska első sétája pórázon

A következő pontokra figyelj, ha ellenőrzött, pórázos sétát tesztek:

Chip: A pórázon vezetett macskát a szabadon tartott társaikhoz hasonlóan chippeltetni kell, az elérhetőségeket pedig a háziállat-adatbázisban kell regisztrálni. Így ha az állat egyszer elszalad, nagyobb az esélye annak, hogy visszakapod. A macskahámra rögzíthető továbbá telefonszámmal ellátott biléta is.

Hámmal és pórázzal a szállítóboxba: Házi kedvenced már a szállítás közben a táskában vagy a boxban viselje a macskahámot és a pórázt, így a szállítóeszköz kinyitásakor azonnal biztonságban tudhatod az állatot.

Ellenőrizd a környéket: Mielőtt elindultok, alaposan nézz körül még egyszer. Ha tényleg nincsenek kutyák, gyalogosok, kerékpárosok vagy más veszélyforrás a közelben, nyisd ki a macska hordozóját és tartsd erősen a kezedben a pórázt.

A macska diktálja a tempót: Ne erőltesd, hogy jöjjön ki a cica. Neki magának kell eldöntenie, hogy akarja-e elhagyni, és ha igen, mikor a biztonságos teret. Te vagy a passzív résztvevő, aki csak tartja a pórázt és folyamatosan figyeli a környezetet. Ha a macska nem jön ki, hagyjátok abba a próbálkozást és tegyétek azt át egy másik napra. Ha még mindig nem működik a dolog, a cicus nyilvánvalóan nem élvezi a kirándulásokat, és nem alkalmas arra, hogy pórázon sétáltasd.

Minden izgalmas és új: A macskád teljesen lefoglalja magát odakint, szaglászik és nézelődik. Általában másképp reagál rád, mint a négy fal között. Vedd figyelembe azt is, hogy kevésbé jól reagál a hívásodra vagy megijedhet tőled. Ezért mozogj nyugodtan és lassan. Kerüld a hirtelen mozdulatokat és ne rángasd a pórázt.

Tartsd szemmel a cicát. Ha nyugodtnak látszik és úgy tűnik, hogy élvezi ezt az újfajta tevékenységet, gyakrabban elviheted sétálni.

Alternatív megoldások ellenőrzött kijárásra

Ha cicád nem rajong a pórázért, más módon is biztosíthatsz számára lehetőséget arra, hogy felügyelet mellett szívhasson friss levegőt. A legegyszerűbb, ha van erkélyed. Ez egy macskaháló segítségével biztonságossá tehető. Így a macskabiztos erkélyen a cicád aztán egyedül vagy veled közösen bóklászhat és nézelődhet.

Ha van kerted, adott esetben elkülöníthetsz benne egy kisebb területet. Így lehetséges, hogy bundás barátod kint is biztonságban legyen. Ehhez fontos a stabil, szilárdan a talajhoz rögzített kerítés. A kerítés legyen legalább 180–200 cm magas. Győződj meg arról, hogy a közelben nincsenek bokrok, fák, kerti tárolók vagy hasonlók, amelyek segítségével a macska kiugorhat.

Összegzés: Macskapóráz – jó vagy rossz dolog?

A pórázon való sétáltatás alapvetően nem helyettesíti a valódi kinti sétát, ahol a macska kedvére jöhet-mehet. A benti macskák számára azonban, akiknek nincs lehetőségük az erkélyen vagy a kertben szaladgálni, a pórázzal és hámmal való séta további mozgási lehetőségeket biztosít.

Az, hogy bundás barátod szeretne-e élni ezzel a lehetőséggel, csak a jellemétől függ. A félős állatok ismerős környezetben érzik magukat a legjobban, és nem előnyös számukra a pórázon való sétáltatás. A kíváncsi kistigrisek viszont, akik szívesen indulnak felfedezőútra, nagy kedvvel élnek ezzel az ajánlattal. Ebben a kérdésben tehát mindig a macskáé az utolsó szó.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.